Galerie KIN jídelna
se od roku 2014 nachází v areálu továrny Koh-i-noor a.s. ve Vršovicích v Praze v prostoru stále fungující závodní jídelny.

Galerie se zaměřuje na prezentaci uměleckého díla, které bude vystaveno po dobu dvou měsíců na vymezené ploše stěny 231,5 x 134,5 cm nad výdejním oknem jídelny, kde původně visel obraz
Pohled na tovární budovy od malíře Karla Lišky, který byl ukraden v roce 2010.

Umělecké dílo v prostoru Galerie KIN jídelna je přístupné veřejnosti v době vernisáže, poté již jen pro strávníky jídelny.

Galerie oslovuje mladé umělce, absolventy vysokých uměleckých škol a umělce střední generace.

Výstavní projekty Galerie KIN jídelna utváří od r. 2015 Marie Vránová



kontakt:

atelierkin@gmail.com

středa 13. srpna 2014



10. 9. 2014 - 1. 11. 2014

Autor
Šárka Koudelová

Název
Hora světla


Vernisáž
10. 9. 2014 od 18.00 do 20.00


Název jednomu z nejslavnějších diamantů na světě dal v roce 1739 podle legendy dobyvatel šáh Nádir z Persie, když při jeho spatření zvolal: „Koh-i-noor!“, česky „Hora světla“. Jak napovídá název, práce Šárky Koudelové se často vědomě pohybují na tenké hranici nebezpečné terminologie – prvním dojmem může být obava z patosu, kterou střídá popisný přepis slovní definice. Práce s tímto kontextem je ale právě naopak oživujícím momentem autorčina uvažování.
Myšlenkové pozadí celé situace tedy výrazně nahrává dlouhodobému zájmu Šárky Koudelové o minerály, krystalické struktury a fyzikální či optické zákony. Výsledná instalace problematizuje dnes tolik skloňovaný „přesah malby“ a sice prezentuje postoj autorky k pomyslné existenci, či tentokrát spíše neexistenci hranice mezi objektem a obrazem. Přirozené nařasení plátna - draperie, nenáhodně tvarově usměrněné do požadované podoby, snadno evokuje tvarosloví hory. Základem jeho morfologie jsou tři písmena symbolizující název diamantu, celé fabriky i galerie. Malířské pojednání jejího povrchu je zhmotněním rozloženého světelného spektra, klouzajícím po zvlněném materiálu a podléhajícím jeho formám.
Instalace vymezená zavěšením objektu na skoby po původním obrazu přímo reaguje na fyzické podmínky místa i zvláštní, téměř „oltářní“ kouzlo výdejního okénka.





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Závodní jídelna

10. 9. 2014 - 1. 11. 2014

Autor
Šárka Koudelová

Autorka reagovala na prostor Závodní jídelny instalací, která souvisí s "objektem" vytvořeným pro Galerii KIN jídelna. Instalace počítá se spektrem možností divákovy pozice a nabízí pohled z „pozorovatelny“ na protilehlé straně jídelny a taktéž poodhaluje svoji základní konstrukci strávníkům i jiným příchozím. 




Žádné komentáře:

Okomentovat